Het LVNL Georganiseerd Overleg (GO) heeft primair een taak op het terrein van het vaststellen van arbeidsvoorwaarden. Daarnaast heeft het GO ook een taak op het vaststellen van de wijze waarop bij bijvoorbeeld een reorganisatie, verzelfstandiging of samenvoeging (fusie) de belangen van de betrokken medewerkers veilig kunnen worden gesteld door de opstelling van een sociaal statuut of sociaal plan.

 

Georganiseerd overleg (GO)

BPLV is aangesloten bij het AC. Door haar lidmaatschap van het AC kan BPLV werknemersinvloed aan alle overlegtafels uitoefenen. We kennen we de volgende overlegtafels ( van hoog naar laag)

  1. Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid (ROP): adviseert de overheidswerkgevers over belangrijke aangelegenheden betreffende het personeelsbeleid bij de overheid.
  2. Pensioenfonds ABP: beheert de pensioengelden voor ambtenaren en keert pensioenen uit.
  3. Georganiseerd Overleg LVNL

De werkgeversvertegenwoordiging bestaat in ieder geval uit het bestuurslid dat de personeelsaangelegenheden in zijn portefeuille heeft. De werkgeversvertegenwoordiging wijst de voorzitter van het GO aan. En de werkgeversvertegenwoordiging kan zich laten bijstaan door medewerkers van de afdeling HRM. Ook wordt een medewerker aangewezen die het secretariaat voert voor het GO. De secretaris mag aan de besprekingen deelnemen.

De werknemersvertegenwoordiging van het GO bestaat uit medewerkers van LVNL die door hun vakorganisatie zijn aangewezen het overleg over de arbeidsvoorwaarden te voeren. Bij LVNL zijn dat: BPLV, CMHF, CNV, FNV. De voorwaarde is dat het gaat om een vakorganisatie die binnen LVNL representatief is. Het GO bepaalt hoeveel leden die vakorganisatie binnen LVNL moet hebben om zich representatief te kunnen noemen. De leden van de werknemersvertegenwoordiging kunnen zich laten bijstaan door adviseurs. Deze adviseurs zijn geen lid zijn van het GO en hebben dan ook geen stemrecht.

Collectieve belangenbehartiging

Meest duidelijke resultaat van de collectieve belangenbehartiging is een verbeterde (arbeids-)positie van de groepen technische, administratieve en overige ondersteunende medewerkers. Een verbeterde arbeidspositie leidt tot grotere medewerkertevredenheid. Goed ingezette en uitonderhandelde collectieve afspraken dragen daar aan bij. Daarom is een professioneel opgezette CB/medezeggenschap-praktijk binnen BPLV onontbeerlijk.

Het opkomen voor de collectieve belangen van leden staat hoog in het vaandel bij BPLV. Dit kan door het uitoefenen van werknemerinvloed op een aantal niveaus. De belangrijkste niveaus zijn het GO (vakbondsoverleg) en de OR.

Individuele belangenbehartiging

Bij individuele belangenbehartiging staat in de eerste plaats een verbeterde positie van de individuele werknemer centraal. De werknemers/leden moeten ervan verzekerd kunnen zijn dat BPLV direct kan inspelen op mogelijke individuele problemen. Om hieraan te kunnen voldoen is het inregelen en coördineren van een effectieve en efficiënte IB-praktijk een eerste voorwaarde.